Aikido 

 

Aikido is een uit Japan afkomstige krijgskunst. Het woord ‘Aikido’ betekent zoveel als “de weg van de harmonie” (, Ki= levensenergie, do= de weg). De betekenis van Aikido ziet men terug in de wijze waarop deze krijgskunst beoefend wordt. De Aikido technieken zien er ruim en cirkelvormig uit en worden vloeiend uitgevoerd. De technieken bestaan voornamelijk uit worpen en klemmen.

Morihei Ueshiba (1883-1969) is de grondlegger van Aikido en is geboren in Japan. Het Aikido van Ueshiba is gevormd uit het daito ryu aiki jiujitsu wat werd onderwezen door Sokaku Takeda. De laatste uchi deshi (ofwel inwonend student) van Ueshiba is Suganuma Sensei. De Aikido stijl  van JikiShinKan is voornamelijk geïnspireerd  door deze Sensei. 

 

Binnen de beoefening van de technieken ben je afwisselend aanvaller of verdediger. Dit geeft inzicht in beide aspecten. De kracht van de tegenstander wordt geleid, omgezet en naar hem/haar teruggebracht. Men probeert in Aikido gebruik te maken van de kracht van de aanvaller zonder hem/haar daarbij te beschadigen. Overzicht, inzicht, concentratie, contact maken, beheersing, balans en flexibiliteit zijn belangrijke aandachtspunten in Aikido.

De Aikido training vindt plaats op matten, in een judopak en op blote voeten. Na een korte stilte volgt de begingroet en een gedegen warming-up. Daarna wordt er tijd besteed aan de voorbereidende valtechnieken en lichaamsverplaatsingen. De kern van elke les bestaat uit het oefenen van de aikidotechnieken zelf. Elke les wordt afgesloten met een eindgroet. In Aikido wordt er een gradensysteem gehanteerd. Aikido kent echter geen competitie en er zijn zodoende geen wedstrijden.

 

http://www.jikishinkan.com/aikido/

 

 

Aunkai

 

Aunkai is een set van oefeningen samengesteld door de Japanse meester Akuzawa Minoru. Bij Aunkai bouwt men door behulp van deze oefeningen aan een bepaald lichaamsframe dat de interne kracht ontwikkelt voor vechtsporten. De oefeningen zelf ontwikkelen een frame in het lichaam en versterken de verbindingen tussen de uiteinden en de ruggengraat, zodat het gehele lichaam toegankelijk en efficiënt beweegt.

 

 

http://www.jikishinkan.com/aunkai/